Składniki:
- czekolada gorzka - 3 paski krakowskiej Wedla
- 2 łyżeczki masła orzechowego bez cukru (lub pasty tahini -sezamowej)
- cięte orzechy
- łyżeczka cukru ksylitol
- wiórki kokosowe
- (banan )
Przygotowanie:
Roztopić czekoladę - można to zrobić w mikrofalówce (około 30 sekund ). Dodać masło orzechowe, cukier i wymieszać. Wyłożyć na papier do pieczenia w małych porcjach lub do sylikonowej formy do czekoladek. Do środka włożyć kawałki orzechów. Posypać wiórkami. Ja posypałam wiórkami smażonymi na maśle z ciętymi orzechami (Zostały mi z poprzedniego deseru). Włożyć do zamrażarki. Odczekać aż się zamrozi. Gotowe!
Druga wersja: dodać do przepisu banana (lepiej bardziej zielonego) i pociąć go na małe plasterki. Obtoczyć w płynnej masie czekoladowo orzechowej, posypać wiórkami, zamrozić. Smakuje pawie jak waniliowe lody w czekoladzie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz