sobota, 6 października 2012

Czekoladki orzechowe - bananowe

Czasem ciężko znaleźć w sklepach gotowe deserki mało cukrowe. Łatwiej wychodzi samemu roztopić czekoladę (gorzką lub fruktozową), połączyć z dowolnymi innymi składnikami i zrobić z tego własne czekoladki.


Składniki:
  • czekolada gorzka - 3 paski krakowskiej Wedla
  • 2 łyżeczki masła orzechowego bez cukru (lub pasty tahini -sezamowej)
  • cięte orzechy
  • łyżeczka cukru ksylitol
  • wiórki kokosowe
  • (banan )

Przygotowanie:
Roztopić czekoladę - można to zrobić w mikrofalówce (około 30 sekund ). Dodać masło orzechowe, cukier i wymieszać. Wyłożyć na papier do pieczenia w małych porcjach lub do sylikonowej formy do czekoladek. Do środka włożyć kawałki orzechów. Posypać wiórkami. Ja posypałam wiórkami smażonymi na maśle z ciętymi orzechami (Zostały mi z poprzedniego deseru). Włożyć do zamrażarki. Odczekać aż się zamrozi. Gotowe!

Druga wersja: dodać do przepisu banana (lepiej bardziej zielonego) i pociąć go na małe plasterki. Obtoczyć w płynnej masie czekoladowo orzechowej, posypać wiórkami, zamrozić. Smakuje pawie jak waniliowe lody w czekoladzie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Przyciski Listonic