Starając się ograniczyć spożycie mąki co jakiś czas próbuję desery jej pozbawione. Takim właśnie smakołykiem jest deser śmietankowo kokosowy.
Składniki:
Posypka:
- 2-3 łyżki masła
- 1/8 szklanki pociętych orzechów (lub mieszanki pociętych orzechów i migdałów)
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
Masa:
- 1 jabłko - obrane, pocięte, ugotowane
- 120g serka śmietankowego (niesłodzonego)
- 100g ubitej niesłodzonej śmietany + łyżeczka pudru ze stewii lub innego słodzika
- 180g zagęszczonego niesłodzonego mleczka
- 5- 6 łyżeczek ksylitolu (lub innego słodzika - ksylitol ma słodkość zwykłego cukru)
Proporcje serka i mleczka właściwie można zmieniać do smaku, i w zależności od preferencji bardziej lub mniej tłustego, śmietanowego itp. Tak więc ostatnim razem użyłam po równo serka i mleczka - 150g.
Przygotowanie:
1.Wiórki i orzechy (lub migdały) podsmażyć na patelni na maśle przez około 5 minut lub aż się zrumienią. Odstawić, żeby ostygło.
2. Jabłko umyć, obrać, wyciąć nasiona, pokroić miąższ na mniejsze kawałki i rozgotować do jednolitej konsystencji. Można dodać trochę cynamonu. Odstawić by ostygło.
3. Połączyć serek z mleczkiem tak żeby powstała puszysta masa, dosłodzić.
4. Ubić śmietanę z łyżeczką pudru stewii. (Ma ona specyficzny smak więc najpierw próbować w mniejszej ilości! Można dla smaku dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny)
5. Delikatnie wymieszać ubitą śmietanę z masą serkową.
6. Połowę masy wyłożyć do formy (miseczek, foremek lub większej miski). Na serek wyłożyć ugotowane jabłko i przykryć następną warstwą masy serkowej. Posypać wiórkami z orzechami. Wstawić do lodówki i podawać schłodzone.
Jeśli mamy małą średnicę formy można wykonać więcej warstw serka na zmianę z jabłkiem.
Przyznam, że dosłodziłam nieco posypkę (dodałam płaską łyżeczkę ksylitolu), ale też zrobiłam ją niepotrzebnie z większych proporcji (miałam w sumie 1,5 szklanki) i bardzo dużo posypki mi zostało.
Jeśli ktoś nie przejmuje się za bardzo czy deser ma czy nie elementy mączne, można rozkruszyć jakieś ciasteczka i wyłożyć nimi spód naczynia pod deser, lub użyć innego kruchego spodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz