sobota, 29 września 2012

Faszerowane łódeczki z cukinii i kurczaka


Kolejny przepis to sposób na zużycie resztek gotowanego mięsa kurczaka.
Kupiłam paczkę – 4 podudzia. Zagotowałam bulion na zupę. Zazwyczaj z mięsa robiłam galaretkę, ale latem nie miała powodzenia. Maiłam cukinię i resztę fety… tak powstała faszerowana cukinia.

Faszerowana cukinia

 Składniki
  • 2 cukinie
  • Pół kostki fety
  • Mięso gotowane z kurczaka (lub inne)
  • Sól i pieprz
  • Olej do posmarowania formy

Przygotowanie:
Cukinie przekrajamy wzdłuż na połówki i wydrążamy łyżeczką. Spody możemy lekko wyrównać na niedużym kawałku, żeby się nie przewracały.
Wydrążone środki drobno kroimy i podduszamy na odrobinie oleju.
Mięso rozdrabniamy i mieszamy z cukinią, doprawiamy solą i pieprzem.
Farszem napełniamy cukiniowe łódeczki i posypujemy pokruszoną fetą.
Cukinie kładziemy na posmarowanym olejem papierze do pieczenia na blaszce.
Pieczemy ok. pół godziny – ser powinien zacząć brązowieć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Przyciski Listonic